Still uit filmpje nu.nl

Typisch Trump

Als je te maken hebt met een vijand die jij niet kunt zien, laat staan raken, maar die jou wel onderuit kan halen, wat doe je dan?

Juist; dan geef je een ander de schuld en vaardig je tegelijkertijd een of meerdere grote beslissingen en/of maatregelen af, die jou als sterk, not-to-be-messed-with en daadkrachtig doen overkomen. Geen -ogenschijnlijk- halve maatregelen in ieder geval.

Een typische Trump-strategie: “Ik doe alles om ons ons volk te beschermen en daarom zijn er de komende 30 dagen geen vluchten meer tussen de VS en Europa. En het is de schuld van Europa.” (zie filmpje, 1.49 min in totaal)

En zo zijn nog talloze voorbeelden van deze modus operandi van hem te vinden en aan te halen. Een modus operandi die in mijn ogen op inhoud wel verbijsterend is maar die mij niet verrast. Waarom niet? Omdat ze matcht met de microbewegingen in zijn gezicht.

Persoonlijk Non-verbaal Repertoire – PNR

Onderzoek heeft uitgewezen dat ieder individu een consistente set van microbewegingen in het gezicht heeft, het zogenaamde Persoonlijk Non-verbale Repertoire (PNR). Deze bewegingen zijn zichtbaar ongeacht de situatie of interactie partner, zijn onbewust en niet te manipuleren.

Met de INSAmethode voor non-verbale strategie analyse wordt dit PNR bepaald. Hoe? Door bewegend materiaal te bekijken en deze microbewegingen te turven.

Natuurlijk zijn mensen oneindig complex en individueel verschillend maar het PNR geeft ons essentiële informatie over iemands persoonlijkheid. Deze consistente bewegingen zijn een reflectie van evenzo consistente elementen in de persoonlijkheid.

Het gaat niet over goed of slecht, sterk of zwak; ieder persoon heeft onderscheidende kwaliteiten en valkuilen en een basisbehoefte waar het de interactie betreft.

‘Type-Trump’

Het PNR van Trump:

aanspannen onderste oogleden / wenkbrauwen in het midden halfhoog / die dan weer over de breedte optrekken waarbij de bovenste oogleden meegaan / knipperen waarbij de ogen geheel sluiten.

Een aantal kenmerken van het “type-Trump” dat je dan in deze case terug ziet komen:

  • Zelfverzekerd
  • Sturen op control
  • Wantrouwend
  • Zwart-wit denken
  • Negatief-kritische oordelen ten einde grip te voelen
  • In staat gevoel/ relatie ondergeschikt te maken aan de beslissing
  • Heeft moeite met verschil ‘gelijk hebben’ vs. ‘gelijk krijgen’
  • Gevoel overal voor aan de lat te staan: ‘ik moet het weer allemaal opknappen”
  • Heeft moeite met ruimte laten of geven.

Tot veel in staat

Dit type heeft oa een hoge controle-drive en zal in lastige situaties geneigd zijn uit te wijken naar het vellen van een negatief oordeel over de situatie of een ander om zo zijn eigen gevoel van controle/ greep over de kwestie weer te voelen. Hij is daarbij wars van nuance en kiest eerder voor de ‘alles of niets’-lijn en is prima in staat een onverdedigbaar standpunt alsnog te blijven verdedigen. Hoe hoger de druk, hoe zekerder deze strategie. En met het Corona-virus ineens harder knagend aan zijn fijne pluche stoel dan Biden of de Democraten, is deze president tot veel in staat, of hij nou gelijk heeft of niet.

In het licht van deze kenmerken doet Trump dus precies wat bij hem hoort en is hij daarin behoorlijk betrouwbaar. Je weet niet altijd precies wát, maar wel dát.

En in het precieze geval van deze president, deze kat in het nauw, zou dit ‘dát’ nog wel eens heel verstrekkend en gevaarlijk kunnen zijn, met alle gevolgen aandien. To be continued …